Glemt kodeord
Login
Ny bruger

1884

Sorten er vældig produktiv og producerer saftige, kødfulde store pinkfarvede tomater på ca. 500 g og derover.

Er en fremragende spisetomat med en fyldig sød smag og et lavt syreindhold.

Tomaterne er ganske velegnet til tomatsauce og skiver.

Den er varmeelskende og kræver en god lang sæson, med sen modning.

Væksten er indeterminant og bladformen almindelig

Bemærk at de umodne tmater kan have mørke grønne striper.

Obs: Det er kendt at tomaterne ved modning kan få vandret revnedannelse, samt Cat-face.

Historie - kort udgave:

Sorten ”1884” blev fundet voksende på drivtømmer efter en stor oversvømmelse i Ohio af en James Wiliamson Lyde i 1884 - heraf navnet.

Historie - lang udgave:

I avisartikler fra dengang kan man læse at det var en enorm ødelæggende begivenhed der fandt sted i januar og februar i 1884 i Ohio. En uheldig kombination af mildt vejr, smeltevand og et enormt og langvarig regnvejr der varede mellem 23-30 timer, førte til at floden Ohio, flød over sine bredder den 23. februar. Før vandet trak sig tilbage havde vandstanden nået en højde på mere 10 meter over normalt niveau. Alt blev oversvømmet og ødelagt…alle marker, afgrøder og kvæg gik tabt. Det fortælles at en James Williamson Lyde, i den lille by Friendly i Tyler County i West Virginia, fandt en tomatplante der voksende på nogle vragdele. Årstallet var 1884 – og man mener, at de frø vi planter i dag, kan føres tilbage til denne begivenhed i 1884 – som også kom til at lægge navn til denne tomatsort.

Tomatdatabasen var nysgerrig på, om det var muligt at finde ud af hvem denne Lyde var, hvad han gjorde med tomatplanten og hvordan den ene plante menes at være stammoder til alle efterfølgende planter. Det er ikke lykkedes os at finde informationer der bekræfter historien om Lyde, tomatplanten der voksende på drivtømmeret, eller hvad der siden skete med tomatplanten. Hvis alle nuværende tomatsorter kan henføres til denne ene tomat, må der være skrevet noget om det. Det fik mig til at søge efter selve tomatens oprindelse og historie og dens udbredelse i USA og særligt hvordan den blev udviklet.

Tomatens historie

Tomaten stammer oprindeligt fra Mellemamerika, hvor den voksede som en vildtomat, der var flerårig krybende plante, og kunne vokse til en ganske betragtelig størrelse. Det menes at den blev brugt i madlavning og blev kultiveret så tidligt som 500 BC af aztekerne.

Den blev siden bragt til Europa efter Spaniernes erobring af Mexico – det er uvist om det var Christoffer Columbus der allerede i 1493 havde den med sig, eller om det var Hernán Cortés de Monroy y Pizarro i 1521.

Uanset hvem der bragte den med sig, er det en grøntsag som har spredt sig fra Mellemamerika og side til resten af verden.

Du kan læse mere her http://en.wikipedia.org/wiki/Tomato.

Tomaten er altså kommet fra Mellemamerika til Europa – men hvad skete der med tomatplanten der blev fundet på drivtømmeret i 1884 – og stammer de sorter vi kender til i dag, virkelig derfra?

Måske det var muligt at finde ud af tomatens udbredelse fra Nordamerika, og se om det var muligt at se hvad der blev af ”1884” ?

Jeg begyndte at søge efter sorter der kunne føre tilbage til før 1884, for måske ad den vej, kunne følge den frem i tiden. Jeg fandt ikke informationer om hverken ”1884” eller James Wiliamson Lyde i Ohio– i stedet fandt jeg Alexander W Livinston. I Ohio.

Alexander W Livinston

I 1842 begynder den kun 21 årige Alexander W Livinston at arbejde for en lokal frø-producent i Reynoldsburg, Ohio. I 1856 går han i gang med at etablere sin egen forretning, og går i gang med at forsøge at udvikle forskellige sorter og stabilisere tomatplanten og opnå en tomat der har en glat overflade, er ensartet i størrelse og en bedre smag. Han lykkedes med projektet i 1870, hvor han præsenterede sin første sort ”Paragon” og i 1875 blev sorten ”Acme” introduceret. Denne sort menes at være kilde til alle de sorter som blev udviklet de næste 25 år.

Livingstons historie er fascinerende læsning – som du kan læse mere om her

http://livingstonseed.info/ og her http://www.saveseeds.org/biography/livingston/livingston_bio.html

Der er gennem årene blevet forsket i sorter, og man forsøger hele tiden at fremavle planter der er mere modstandsdygtige for sygdomme, har en høj ydeevne osv. Osv.

Konklusion vedr. tomatsorten 1884

Om historien vedr. tomatsort ”1884” er en myte eller ej, er uvis. Men fakta peger på at en lang række af de tomatsorter vi kender i dag, og den stadig udvikling der foregår til dels kan tilskrives Alexander W. Livingston – og hans første tomater ”Paragon” og ”Acme”.

Bedømmelse: Log ind for at bedømme

Smag:
Din bedømmelse:
Udbytte:
Din bedømmelse:
Sygdomsresistens:
Din bedømmelse:
Vil dyrke igen:
Din bedømmelse:

2 kommentarer:

  • Tina Laugesen
    16/12-2019 12:43

    Vi har dyrket sorten i drivhus i år. Planten gav et godt udbytte af store, kødfyldte, saftige og mildt smagende tomater. Tomaterne er ribbede, boblede og hjerteformet.

  • Anne
    14/10-2016 21:28

    Jeg er i tvivl om, hvorvidt mine frø var ægte. Hverken bæring eller smag var særlig interessant, tomaterne var syrlige og almindelige i størrelse. Dyrket i drivhus 2016.

  • Log ind for at dele dine erfaringer eller din mening om 1884

Egenskaber:

Vækstform:

Indeterminant


Bladtype:

Almindelig


Farve:

Pink


Vægt i gram:

ca. 500g - 700g (XXL)


Form:

Bøf, fladtrykt


Sæson:

Mellem


Frøtype:

Frøægte


Oprindelsesland:

USA


Anvendelse:

Skiver, sauce


Er du sikker på at du vil fjerne denne kommentar?

Denne handling kan ikke fortrydes.

Er du sikker på at du vil slette dette billede?


Denne handling kan ikke fortrydes.